Wat stuur je een brief naar een uitgever? Wil je je manuscript met een begeleidende brief bij een uitgeverij indienen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Geen zorgen! Ik geef je een stappenplan om een sterke en overtuigende brief te schrijven, zodat je (hopelijk) ontsnapt uit de slushpile. En je vindt een echte opgestuurde brief van mij!
Wil je eerst nog weten hoe je een geschikte uitgeverij vindt? Lees dan dit blog.
Stap 1: Hoe schrijf je de uitgeverij aan? Begin met een nette aanhef. Als je de naam van de contactpersoon weet, gebruik die dan. Anders kun je verwijzen naar de redactie.
Bijvoorbeeld: “Geachte mevrouw Jansen” of “Beste redactie van [uitgeverij].”
Stap 2: Hoe begin je een brief aan een uitgever?
Begin met iets als: Graag stuur ik dit manuscript ter overweging op. Daarna moet je tweede zin direct de aandacht trekken. Probeer iets opvallends of unieks over je boek te zeggen, dit kan met een leuke zin of een quote uit je boek.
Bijvoorbeeld: “Dit boek is een beetje bang. Voel maar, het trilt een beetje”.
Stap 3: Hoe maak je je verhal duidelijk?
Beschrijf kort(!) de inhoud, de doelgroep en de unieke kenmerken van je boek. Dit moet de kern van je verhaal bevatten en waarom dit boek echt gelezen moet worden. In de synopsis (een los document van maximaal 1A4) kun je het verhaal in zijn geheel samenvatten.
In de brief wil je vooral laten zien dat je verhaal echt interessant is voor je doelgroep.
Bijvoorbeeld: "De verlegen Ada wordt op school gepest door pestkop Robbie. Op een dag besluit ze Robbie te volgen. Hij blijkt in zijn eentje in een spookhuis te wonen. Hierdoor belanden ze samen in een spannend avontuur vol mysterie en magie, waarin Ada leert om voor zichzelf op te komen en Robbie leert aardiger te doen tegen mensen.
Stap 4: Wat vertel je over de schrijver?
Vertel kort iets over jezelf als schrijver en persoon. Noem hier bijvoorbeeld eventuele eerdere publicaties of waarom je een boek over een bepaald onderwerp hebt geschreven.
Bijvoorbeeld: je bent een leerkracht, die veel met de doelgroep van je verhaal werkt of een pedagoog met als specialisme 'pesten'. Iets waardoor je kunt laten zien dat dit boek er echt moet komen en dat jij dit moest schrijven.
Stap 5: Hoe sluit je een brief voor een uitgeverij af?
Sluit af met een positieve noot en een uitnodiging om contact op te nemen.
Bijvoorbeeld: Ik hoop dat “Boek X’ uw interesse heeft gewekt. Bijgevoegd vindt u het volledige manuscript en de synopsis. Dankuwel voor uw overweging.
Extra Tips:
Spelling en grammatica: Zorg ervoor dat je brief zo foutloos mogelijk is. Gebruik tools voor spelling- en grammaticacontrole zoals Microsoft Word of Grammarly en laat de brief door iemand anders nalezen, om te checken of je verhaal duidelijk is.
Personalisatie: Stem je brief af op elke uitgeverij. Schrijf je een informele uitgeverij aan, dan gebruik je 'je'. Schrijf je een klassieke uitgeverij aan, gebruik dan 'u'.
Portfolio: Als je toevallig ook illustrator, kunstenaar of vormgever bent, voeg dan een link naar je portfolio toe.
Meer weten? Bekijk de praktische cursus!
Voorbeeld: een echte brief van mij (met een paar dingen geanonimiseerd):
Geachte redactie van uitgeverij X,
Graag stuur ik u het prentenboekmanuscript 'Een beetje bang' op ter overweging. Het is een interactief voorleesprentenboek 2+ waarbij de lezer helpt om het bange boek minder bang te maken. Dit door middel van leuke dingen doen zoals liedjes zingen, vertellen over je dag en het boek aaien.
Helaas gaat dat niet helemaal zoals gepland. Het boek wordt steeds banger en vliegt onder andere weg en verstopt zichzelf. Door een zacht liedje gezongen door de lezer, komt het boek dan toch tot rust. Het boek wordt nieuwsgierig en na een korte kennismaking met de lezer, wordt het boek moe en brengt de lezer hem naar bed op zijn boekenplank.
Dan nog kort over mij: Mijn naam is Sarah Brusell, ik werk als freelance projectleider/hoofdredacteur bij educatieve uitgeverijen, ik geef weleens les en daarnaast schrijf ik kinderboeken als een uit de hand gelopen hobby. Mijn meest recente publicatie is het prentenboek X.
Verder ben ik actief op Instagram en TikTok onder de naam @saar.schrijft. Ik heb hier een gezellige club schrijvers, leerkrachten en andere leesliefhebbers om me heen verzameld door mijn schrijfavonturen te delen en veel te veel Schrijfmemes te plaatsen. Ook een uit de hand gelopen hobby…
In de bijlage vindt u het manuscript en de synopsis. Dankuwel voor uw overweging en ik hoor graag of mijn verhaal aansluit.
Ik kijk uit naar uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Sarah Brusell
Veel succes met het schrijven van je brief!
Mocht je nog meer willen weten over onder de aandacht komen bij een geschikte uitgeverij. Bekijk dan eens deze praktische online cursus voor maar een paar tientjes! Je kunt direct beginnen met nog meer voorbeelden, stappenplannen en een checklist!
Comentários