+ 12 uitgeverijen en de juiste link waar je het in kunt sturen
Je boek is klaar!
Wat een geweldige prestatie! Nu komt het spannende moment dat je je manuscript wil gaan insturen.
Maar voordat je die grote stap zet zijn er nog wat zaken die je moet doen:
- Zorg dat je minimaal een proeflezer mee hebt laten kijken
- Dat je nog een extra spellingscontrole uitvoert
- Schrijf een goede brief en synopsis. Hierover in een latere blog meer.
Wanneer dit allemaal in orde is (ik heb er ook een cursus over), kun je op zoek gaan naar een geschikte uitgeverij voor jouw kinderboek.
5 Tips om je manuscript op de sturen
Uitgeverijen zijn veeleisend. Let goed op de volgende tips en gebruik ze bij het opsturen van je manuscript. Daarnaast ontvangen ze enorm veel manuscripten, dus verstoppen ze soms het kopje 'manuscript' goed op hun website. Onderaan dit blog kun je een lijst zien waar je manuscripten kunt aanleveren.
1. Lees goed na welke eisen ze stellen aan lettertype, regelafstand en andere opmaak. Pas deze ook echt toe. Ook in je synopsis.
Je regelafstand pas je in Microsoft Word aan met dit knopje:
2. Let er goed op dat je genre boek past bij de uitgeverij, anders doe je alle moeite voor niks. Bij twijfel kun je de rest van de boeken op de website bekijken om te zien of ze vergelijkbare boeken uitgeven. Dus geen non-fictie bij een fantasy-uitgeverij en andersom.
3. Als er staat dat een uitgeverij een manuscriptenstop heeft, dan menen ze dat ook. Ze bekijken je manuscript niet. Bespaar je dus de moeite. Je kunt dan beter proberen of je iemand van de uitgeverij direct kunt spreken op een boekenbeurs, een uitgeversdag, via een connectie op LinkedIn of een boekpresentatie.
4. Uitgeverijen hebben meestal een duidelijke voorkeur voor een gemaild of een papieren manuscript. Houd je hier aan. En zorg er voor dat als je het op papier instuurt, je niet allerlei tierlantijntjes toevoegt om op te vallen. Geen confetti, geparfumeerde bladzijdes of iets dat kan smelten of bederven. Het gaat ze echt om het manuscript. Hetzelfde geldt voor de mail. Geen gifjes, afbeeldingen die lang moeten laden of grote bestanden via We Transfer. Gewoon een net Word- of pdf-bestand met platte tekst.
Zie ook deze blog over de opmaak van je manuscript in Microsoft Word.
5. Mijn advies is om je manuscript niet naar meer dan vier uitgeverijen tegelijkertijd te sturen en te wachten tot je een reactie terugkrijgt voor je een nieuwe aanschrijft. Sommige uitgevers zitten in hetzelfde pand of vallen onder hetzelfde moederbedrijf, dus als je teveel uitgeverijen aanschrijft krijgen ze misschien het idee dat je niet goed hebt onderzocht waar je boek past.
Mocht je nog meer willen weten over het kiezen van een uitgever en het schrijven van een brief voor de uitgever. Bekijk dan eens deze praktische online cursus voor maar een paar tientjes! Je kunt direct beginnen met nog meer voorbeelden, stappenplannen en een checklist!
En dan nu DE LIJST: 12 uitgeverijen (met links) voor kinderboeken
Maar nu
…. Tromgeroffel…
De lijst:
(Ik check de (verstopte) linkjes elke maand, maar laat het me vooral weten als een linkje verouderd in de comments.)
1. Uitgeverij Kluitman – https://www.kluitman.nl/algemeen/manuscripten
Deze uitgever bestaat al sinds 1864. Het bekendste boek dat ze uitgaven is Uit het leven van
Dik Trom. Wat ondertussen al aan zijn 100ste druk zit.
2. Uitgeverij De Fontein – https://www.uitgeverijdefontein.nl/contact/manuscript-insturen/
Uitgeverij De Fontein maakt de beste boeken voor het hele gezin. In verschillende genres: van kinderboeken tot thrillers. Bij deze uitgeverij vind je grote namen als: Jojo Moyès, Mel Wallis De Vries en Roald Dahl.
3. Gottmer kinderboeken – https://gottmer.nl/contact#Manuscripten
Het leesplezier staat bij deze uitgeverij voorop. Ook hier vind je een uitgebreide collectie aan genres. Rupsje nooitgenoeg, Gonnie de gans en Dikkie Dik zijn namen van kinderboek personages die je vast wel kent. Ook voor tieners en YA is hier wat te vinden denk maar aan: De grijze jager serie en de boeken van John Green.
4. Lemniscaat – https://lemniscaat.nl/en-verder/manuscripten/
Ook hier vind je een breed scala aan genres en auteurs, voor kinderen en jongeren, maar ook voor volwassenen. En voor het eerst zien we een aparte plek voor sprookjes en verhalen. Een aanrader dus voor als je in dit genre schrijft.
5. Moon Uitgevers – https://www.overamsteluitgevers.com/manuscripten.html
Deze uitgever heeft twee aparte websites. Eén daarvan is speciaal voor YA. Is jouw manuscript gevuld met fantasie? Dan is dit de uitgeverij voor jou!
6. De Vier Windstreken – https://www.vierwindstreken.com/pages.php?pageid=13
Een uitgeverij die vooral prentenboeken uitgeeft. Ben jij dus een tekenwonder met een prachtig verhaal? Ga ervoor! Je kent zeker het verhaal van Het mooiste visje van de zee. Dit boek wordt hier uitgegeven. Ook voor tieners en volwassenen zijn er een paar titels.
7. Uitgeverij Leopold – https://www.leopold.nl/manuscripten_en_veel_gestelde_vragen/
Hun slogan luidt: De beste kinderboeken voor iedereen van 0 tot 100. Omdat een kinderboek niet enkel voor kinderen is. Denk jij er ook zo over? Dan is deze Uitgeverij misschien wel een match.
8. De Eenhoorn – https://eenhoorn.be/faq/
De Eenhoorn is een kleine, onafhankelijke uitgeverij van kinderboeken en -tijdschriften, opgericht in 1990 en gevestigd in Wielsbeke, West-Vlaanderen. Boeken van De Eenhoorn staan vooral bekend om hun gedurfde en experimentele illustraties. De Eenhoorn is gespecialiseerd in kartonboeken voor de allerkleinsten, prentenboeken voor zowel kinderen als volwassenen, leesboeken en poëziebundels voor kinderen en geschenkboeken voor volwassenen.
9. Uitgeverij Lannoo – https://www.lannoo.be/nl/manuscript
Een uitgeverij voor kind en jeugd met Fictie en Non-Fictie. Een breed gamma dus!
10. Deltas – http://www.deltas.be/nl/manuscripten
Ook hier een breed gamma aan kwaliteitsboeken voor kinderen van 0 tot 14 jaar. De helden van Disney en Nickelodeon vonden hier ook een thuis.
11. Flamingo – https://www.bbnc.nl/manuscript
Flamingo Kinderboeken is een imprint van BBNC uitgevers waaronder prentenboeken en non-fictie boeken voor kinderen worden uitgegeven.
12. Clavis – https://www.clavisbooks.com/contact.html
Hun missie is De wereld van morgen er laten uitzien als de dromen van de kinderen van vandaag. Clavis specialiseert zich in verhalende kinderboeken en YA vanaf tienerleeftijd.
Uiteraard heb ik nog een meme voor je:
Ik wens je veel succes met het insturen van je manuscript!
Tot de volgende!
Comments