top of page

Schrijfmemesvrijdag #5 - Die vervelende plotholes

De vijfde blogpost met schrijfmemes van het wereldwijde web, speciaal verzameld voor jou. Volg @saar.schrijft op Instagram voor schrijftips, memes en nog meer memes.


Wat is het?

Eerst zal ik je uitleggen wat een plothole nu precies is. Anders heeft deze blog ook plots in een plothole. Een plothole is een gat in je verhaal. Een inconsistentie die tegen de logica van het verhaal ingaat. Dit kan van alles zijn van een karakter dat ineens van persoonlijkheid verandert, ogen die opeens van kleur veranderen of iets dat de lezer direct uit het verhaal haalt.


Negeren

De meeste schrijvers schuiven het probleem zo ver mogelijk voor zich uit, wanneer ze een plothole ontdekken. Meestal gebeurt dat ook pas tijdens het herschrijven, maar zelfs dan willen ze het nog niet zien! Wat dan later voor complicaties kan zorgen...
Doorschuiven

Je komt er snel genoeg achter dat het probleem doorschuiven, of erger, negeren, geen zin heeft! Vreselijker, je begint jezelf in een hoek te schrijven.

Nailed it! Er komt een moment dat je er niet meer onderuit komt. Die plothole moet onder handen genomen worden. Haal je beste McGyver boven en fix het met duck tape en kippengaas.


It's magic

Als duck tape en kippengaas geen oplossing bieden... Misschien moet je dan de harde middelen boven halen ✨Magie✨. Schrijf een magiër met toverstok erbij: swish en flick... Het kan maar helpen?Vaag

Als het echt niet lukt kan je ook steeds je verhaal vager of moeilijker schrijven. Zodat hopelijk de lezer het niet merkt. Gewoon wat meer bomen planten, zodat ze door de bomen nog minder het bos zien. Een waasje erover gooien. Vage uitleg? Da’s de bedoeling.Explosie

Soms ontdek je pas de plothole wanneer je manuscript af is. Om dan te ontploffen in je gezicht! Dat is zowat het ergste dat kan gebeuren! (En ook de reden dat proeflezers onmisbaar zijn).Acceptatie Er zit soms niks anders op dan het gewoon te accepteren. Soms zijn gaten ook goede dingen. Zeker als je plots inspiratie krijgt en de plothole toch nog kan oplossen! Noem me Neo, meester van de plotholes!Uitzinnig Tot je erachter komt dat je door het oplossen van die ene plothole.... je een andere gecreëerd hebt. Om hysterisch van te worden.
Plotholes horen er helaas bij Nog een meme dan!Volgende week volgt er een nieuwe schrijfmemes vrijdag. Heb jij suggesties voor leuke onderwerpen? Laat het mij zeker weten.

14 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page