top of page

Writer's block, en nu?

Oh nee, daar heb je het weer: writer's block! Het voelt alsof je hersenen zijn veranderd in een lege, droge woestijn en je de enige overlevende bent van een saaiheid-apocalyps. Maar maak je geen zorgen, ik heb zes tips om je (hopelijk) uit deze nare situatie te helpen.


1. Neem een pauze

Je kunt niet blijven staren naar dat witte scherm en verwachten dat de inspiratie uit het niets tevoorschijn komt. Ga naar buiten, pak een kopje thee, doe een dutje of knuffel met je huisdier. Het kan allemaal helpen om je geest op te frissen en nieuwe ideeën te stimuleren.


2. Schrijf iets anders

Als je vastzit in dat ene verhaal of artikel, ga dan een ander soort verhaal schrijven. Schrijf bijvoorbeeld eens een kort verhaal of een spontaan gedicht. Door iets anders te schrijven, kun je creatieve spieren strekken en nieuwe ideeën opdoen.


3. Of werk aan een ander onderdeel van het project

Als je vastzit in een bepaald hoofdstuk of onderdeel van je project, probeer dan iets anders te doen. Schrijf bijvoorbeeld het einde van je verhaal of werk aan de dialogen tussen personages.


4. Gebruik een mindmap

Een mindmap is eigenlijk gewoon een kleurrijk brein op papier. Schrijf het kernidee van je project in het midden van het papier en maak van daaruit takken met ideeën, personages, plotpunten, enzovoort. Het kan je helpen om overzicht te krijgen en om nieuwe invalshoeken te ontdekken. Gebruik ook vooral knipsels uit tijdschriften of illustreer je ideeën, alles om je weer terug te brengen in je creativiteit.



5. Praat met andere schrijvers

Wat ook vaak helpt, is om met andere schrijvers te praten en hun ideeën en tips te horen. Misschien heeft een van hen een briljante oplossing voor jouw writer's block. Of misschien is het gewoon leuk om te lachen om elkaars gekke schrijversgrappen en -memes.


6. Schrijf gewoon door (laatste redmiddel)

Ja, ja, ik weet dat je je inspiratie kwijt bent en dat alles wat je op papier zet klinkt als complete onzin. Maar hé, wees niet zo hard voor jezelf. Schrijf gewoon door, zelfs als het slecht is. Het kan helpen om uit die vervelende writer's block te komen en om de creatieve sappen weer te laten stromen. En wie weet lees je het later terug en dan was het helemaal niet zo slecht!


Dus daar heb je het, mijn zes tips om writer's block te overwinnen. En als geen van deze tips werkt, ga dan gewoon wat schrijfmimes bekijken. Wie weet, misschien brengt het de inspiratie terug. Succes en blijf schrijven!





16 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page